Scoala noastra asa cum e... si cu bune... si cu rele...

 

....            .....Din documentele existente la Parohia Ortodoxa a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din Turches, puse la dispozitie cu generozitate de catre parintele Beleuta Eugen, mai exact catastiful a carei prima consemnare, scrisa de Vasile Barbat, invatator si cantaret, vorbeste despre “oras al Turchesului de la facere 7290, iara de la nasterea Domnului Isus Christos 1782”,  rezulta ca alaturi de turnul cel mare al bisericii, inaltat  in anul 1821, s-a construit si un local pentru scoala. Insa ideea de scoala era incoltita in mintea si in inima protopopului Constantin Stan, care a zidit biserica de piatra, la anul 1781, caci in Predoslovia scrisa de el cu ocazia zidirii bisericii gasim scris:” Iara pentru ca orice se va agonisi de Sfanta Biserica ca sa se pastreze cu temei atatea din tóate odoarele Sfintei Biserici din an in an ajutorinta, ca sa putem tinea si un dascal procopsit intru paza slujbei si a tipicului scoalelor…” “…ca sa vaza si copiii nostri cu ce oranduieli am umblat si sa se tie…”

.....            ....Noi credem ca acest preot luminat, traind si o viata lunga de 90 de ani, a pus in aplicare acest gand, infiintand scoala, dar unde a functionat aceasta scoala un putem preciza.

Scoala Generala nr.2............................Biserica


                        Gandul si visul lui il vedem insa realizat mai precis in anul 1831, cand o data cu zidirea clopotnitei celei mari de la intrarea in cimitir s-a construit si scoala. In aceste doua salite a functionat scoala pana in anul 1873, cand s-a terminat scoala cea noua. Inmultindu-se copiii de scoala, se impunea cladirea unui nou local cu trei clase si doua locuinte pentru invatatori. In acest scop s-a terminat cumpararea unui teren pentru zidirea scolii in fata bisericii vechi.
                        Pana in anul 1847 un se cunoaste numele niciunui invatator, probabil ca preotii si cantaretii de strana indeplineau acest rol.
                       In 1847 preotul Ioan Brosu din Dirstele Brasovului in cartea sa “Amintirea din viata preoteasca” aminteste despre juristul Ioan Odor, care dupa moartea preotului Onisim Odor in 1848, ocupa locul de al treilea preot in locul acestuia, dar mai mult ca sigur a functionat mai departe ca invatator.
In Cartea de aur a bisericii  se gasesc  numeroase inscrisuri, acte de donatiune facute de oameni de suflet turcheseni pentru sustinerea invatamantului sacelean:
                        Radu R. Moroianu - 13 decembrie 1898 - “ scriind ca faptele raman in veci pomenite dau pentru Sfanta noastra biserica pentru a se sustinea scoala noastra din localitate 100 de florini pentru sustinerea scoalei vechi”
                        Radu M. Odor- 21 iulie 1901-“ vazand la scoala noastra romana din localitate necesitatea unor banci corespunzatoare, atat legilor cat si inlesnirei progresului cu copiii in scoala, am dispus facerea in toate salele de invatamant a bancilor de fer necesare in numar de 64, servind fiecare banca pentru 3 copii, constatandu-se suma de aproape 1600 coroane
                        Fondul Rica Vasile Ioan - 3 ianuarie 1945-  intru pomenirea iubitei sotii doneaza in proprietatea bisericii 65% din dobanzile anuale - “la propunerea directorului respectiv al conferintei corpului didactic a scoalei primare romana din Turches sa se distribuie in fiecare an intre 4 elevi ai celor patru clase primare, cate unul din fiecare clasa, dovedit ca cel mai sarac si cu purtarea cea mai buna, avand la studii nota de trecere… Subsemnatul isi exprima dorinta ca in ziua examenului dupa terminarea serviciului divin, elevii scoalei sa depuna flori naturale de camp si gradina pe mormantul raposatei in Domnul si sa cante un cantec religios potrivit”
Printre cei care s-au dedicat scolii si comunitatii sacelene Daniil Purcaroiu , in « Monografia bisericilor din Sacele » il  mentioneaza pe  protopopul                         Constantin Stan,  « nascut in 1723  dintr-o familie de frunte din Turches, familia Tabacu. Inzestrat cu o minte agera, culege invatatura din scoala din Turches, situata, probabil in tinda bisericii, apoi din Scoala Sfantu Nicolae din Schei si de prin manastiri ». Datorita invataturii acumulate, era capabil sa intocmeasca petitii cu caractere latine, pe vremea cand se scria cu litere kirilice.
Constantin Stan a  trait in epoca in care cultura franceza domina in Europa, iar Voltaire domina cultura franceza, convins de faptul ca doar « cartea va fi mantuirea speciei umane ». A fost contemporan cu Kant, Goethe, Schiller, Rousseau, personalitati de marca ale culturii europene, lasandu-se patruns de spiritul epocii hugoliene,  conform careia « cel care deschide o scoala inchide o temnita ».
« Gandul si visul lui de a ridica o scoala il vedem  realizat mai precis in anul 1821, cand o data cu zidirea clopotnitei celei mari de la intrarea in cimitir s-au construit si cele doua salite care serveau drept scoala. In aceste doua salite a functionat scoala pana in anul 1873, cand s-a terminat scoala cea noua, deoarece, inmultindu-se copiii de scoala, se impunea cladirea unui nou local cu trei clase si doua locuinte pentru invatatori. In acest sens s-a terminat cumpararea unui teren pentru zidirea scolii in fata bisericii vechi . Cladirea este masiva, cu etaj. La parter este o sala mare pentru invatamant si locuinta pentru invatator, iar la etaj sunt doua sali mari si una mica, pentru cancelarie ».( D.Purcaroiu)
 In momentul de fata, scoala are parter si etaj, opt sali de clasa, doua laboratoare, grup sanitar modern (construit in 1999), sistem de incalzire centrala. Functionam pe strada Barbu Lautaru, nr. 35, avem 106 elevi, starea fizica a cladirii este buna si invatamantul viabil pe termen mediu, in urma datelor ultimului recensamant. Scoala are traditie, ea  reprezinta mult pentru enoriasii bisericii, deoarece  ea a  dat orasului nostru o seama de personalitati care au zabovit pe bancile ei: Dr. Ioan Mesota, Darie Magheru- poet, scriitor si actor, ingineri, profesori, doctori si tehnicieni, oameni care au dus renumele traditiei si culturii locale. Si astazi firele nevazute ale istoriei leaga Biserica de scoala, colaborarea fiind deplina, o seama de activitati desfasurandu-se impreuna cu enoriasii biserii si cu parintele paroh.

 
 

O multime jocuri ... (in curand)

Aventura , Sport , Strategie etc.

Album foto ...

Evenimente , Spectacole , Serbari etc.

 

Click AICI !!!!

Primaria si Consiliul Local Sacele

Club 41

LADIES  CIRCLE  ROMANIA